Kertépítés

Tereprendezés: finom és durva terepmunkák

A terepmunkák  (talajcsere, öntözőrendszer fektetése, világítás, támfalak, kerti sziklák behelyezése, lépcsők, terepszintek készítése, tó tükrének kiemelése, stb.) a kertépítés legnagyobb és sokszor leghosszabb ideig tartó, egyben legköltségesebb munkái.
A kertépítésnek ezek a legkevésbé látványos munkálatai, mégis hosszú távon ezek határozzák meg a kert későbbi sorsát. Érdemes ezért nagy gondot fordítani tervezésükre és kivitelezésükre. Ezen felül pedig a legfontosabb dolog az, hogy a gyönyörűen kivitelezett, szépen ápolt fű, még hosszú időn keresztül szép is maradhasson. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a kivitelezés során gondoskodunk arról, hogy az egyébként hasznos és védett állat, a vakond ne tudja feltúrni a területetAz élet során szerzett tapasztalatom alapján azt tudom elmondani, hogy ha egyszer a vakond valahol megtelepszik, akkor annak az eltávolítása lehetetlen feladat. Sajnos a kereskedelmi forgalomban használatos vakond riasztószerek a tapasztalataim alapján hatástalanok. Ezért fontos az, hogy a kert kivitelezése során gondoskodjunk arról fizikai rendszer beépítésének segítségével, hogy a vakond ne tudjon magának járatokat készíteni, ezáltal életteret biztosítani. A vakond elleni védekezés ugyan megemeli a kivitelezési költségeket, de megéri a plusz ráfordítás, mert nincs annál borzasztóbb dolog, amikor egy szép, egyenletes, zöld területet a vakondok tönkretesz.

Növénytelepítés: díszfák, díszcserjék évelőágyások, egy- és kétnyári virágok stb.

A növénykiültetés különböző célokat szolgálhat: gyönyörködtet, eltakar valamilyen nem kívánt látványt, kitölt  egy sötét, nyirkos sarkot, illatot áraszt, vagy árnyékot vet. Ezeket a célokat a színek és formák megfelelő társításával igen változatos módokon érhetjük el.
Minden kiültetett növénycsoportra jellemző a fejlődés és változás a tenyészidőszakon belül és az évszakok folyamán. Ügyesen összeválogatott növényekkel jól érzékeltethető az évszakok múlása, különböző növénykombinációkkal egész évben lehet valamilyen díszítő, szemet gyönyörködtető része a kertünknek. Ez a hatás elérhető a virágok és a lombozat változatos színein kívül a különböző termésdíszű, levélformájú, illetve érdekes ágrendszerű növények alkalmazásával is.

Sziklakertek:

A megfelelően megépített sziklakert kiemelkedő és igen vonzó dísze kertünknek. A természetben egy szél, fagy által koptatott képződményről van szó, amelyet a kertben mesterségesen kell kialakítani. Ezt a hatást a nyugodt méltóságot adó sziklák és az élettel teli, mozgalmas növények kapcsolatának harmonikus kialakításával csempészhetjük a kertünkbe.
A sziklakerteknek alapvetően két típusuk van: a természetszerűséget visszaadó tájképi sziklakert, ahol szabálytalan elemeket használunk, valamint a geometriai formarendszerben kialakított mértani sziklakert. Ezen kívül manapság igen divatosak a teknőszerűen kivájt mészkősziklába, kőtálba, eternit vagy faládába telepített, aprótermetű növény-együttesből álló miniatűr sziklakertek.

A szépen elkészített sziklakert legnagyobb előnye abban nyilvánul meg, hogy természetes hatást keltve, nagyon kis munkaráfordítással lehet egész évben dísze a kertnek.

Kerti tavak:

A víz és a növények együttese, a zöldfelületek legdíszesebb elemei lehetnek, ezért lehetőleg nyílt területen létesítsük a kerti tavat.

Füvesítés: gyepszőnyeg-telepítés és magvetés

Sokak számára a bársonyos, smaragdzöld gyepszőnyeg a kert legfontosabb része. Nem csupán azért, mert tökéletes hátteret szolgáltat a ragyogó színű virágok és egyéb növények számára, hanem mert önmagában is szemet gyönyörködtető, megnyugtató látványt nyújt.
A gyep a legtöbb kert egyik alapvető eleme, mégis csak egészen ritkán gondolunk arra, hogy milyen sokféle szerepet kell betöltenie. A zöld gyep hallatlanul fontos szerepet játszik egy-egy kert képének a meghatározásában. Feladata elsősorban az, hogy színével és visszafogott felületével érvényre juttassa a többi növény színét és formáját, valamint hogy nyugalmat árasszon, terekre tagolja a kertet - vagy éppen összekösse annak részeit.
Attól függően, hogy milyen típusú gyepet szeretnénk, és hogy mire fogjuk használni, választhatunk finom szálú kényesebb, vagy vastagabb, de strapabíró fűmag-keveréket.

Gyepszőnyeg-telepítés

Előnyei

 • gyorsaság: a gyepet egy átlagos méretű kertben, általában egy nap alatt le lehet rakni és az enyhe igénybevételt szinte azonnal tűri
 • gyorsabb előkészítés: a talajt ilyenkor is gondosan elő kell készíteni, de nem szükséges olyan finom  magágyat készíteni, mint fűmag-vetéskor
 • szívósság: a frissen lerakott gyepszőnyeg sokkal ellenállóbb a kártevőkkel, betegségekkel és egyéb káros hatásokkal szemben, mint a magról sarjadó fű
 • kevésbé gyomosodik
 • lerakás után azonnal kész gyepet kapunk
Hátrányai
 • drágább, mint a fűmag
 • lerakása nehezebb fizikai munka, mint a magvetés
 • a szállítástól számított 1-2 napon belül le kell fektetni a gyepszőnyeget, ellenkező esetben árnyékos helyen, nedvesítve kell tárolni, szállítási költsége eléggé magas.

Fűmag-vetés

Előnyei

 • olcsóbb
 • elvetése fizikailag könnyebb feladat, mint a gyepszőnyeg-fektetés, főleg ha nagyobb területről van szó
Hátrányai
 • lassabban erősödik meg, a vetéstől számítva legalább 6 hétnek kell eltelnie az első fűnyírásig, ezután már használatba vehetjük
 • a frissen vetett fű gondozása bonyolultabb feladat, az elvetett füvet tömöríteni szükséges és folyamatosan nedvesen kell tartani.
 • a fiatal fűszálak megerősödéséig a gyomosodás komoly gondot okozhat, de a megerősödés után vegyszeres kezeléssel, nagyon jó hatásfokkal megszüntethető a gyomosodás

Kertfenntartás:

Egy szépen megépített kert folyamatos gondozást igényel. A kert eredeti szépségét, az építés során elképzelt és megvalósított formavilágát csak akkor tudjuk megtartani, ha rendszeresen ápoljuk, a növényeknek megfelelő metszéssel utat mutatunk a kívánt formák eléréséhez.
Téves azt gondolni, hogy elég levágni a füvet, néha megnyírni a sövényt és itt-ott megmetszegetni egy-egy bokrot. Egy kert szépségét és egészségét csak szakszerű karbantartással lehet megőrizni, mert ennek hiányában előbb-utóbb ápolatlan lesz és elveszti minden vonzerejét.
A kert minden egyes alkotóeleme folyamatosan fejlődik, növekszik, változik, gondozásuk nem kis feladat, komoly szakértelmet igényel. Annak érdekében, hogy a szépen és kellő odafigyeléssel megépített kertünk hosszú évekig megőrizze szépségét, üdeségét, javasoljuk, hogy rendszeresen kérje szakember segítségét.

Kertfenntartási munkák

 • fűnyírás, gyepszellőztetés
 • sövénynyírás
 • metszés, korona-alakítás
 • növényvédelem
 • gyomirtás
 • érzékeny növények fagy elleni védelme
 • sziklakertek, vízi növények, virágágyak gondozása

Ugrás a lap tetejére