Metszés

A gyümölcsfák gondozásának alapvető feladatkörébe tartozik a metszés. Metszés nélkül fáink idő előtt elöregszenek, koronájuk elsűrűsödik, kicsi apró terméseket hoznak. Minden növénynek szüksége van metszés­re, legyen az dísz, vagy haszonnövény. A dísznövényeknél az optimális növekedés, alak és virágmennyiség miatt, míg a termő haszonnövényeknél a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez illetve az ágrendszer kialakításához szükséges a metszés.

Fiatal fáknál metszéssel alakítjuk ki későbbi koronájukat, a termő fáknál pedig metszéssel próbáljuk egyensúlyba hozni és tartani a növekedést és a termésképződést. A helyes metszéshez azonban szükség van néhány alapvető szabály és törvényszerűség ismeretére:
Minél erősebben visszametsszük a vesszőt, annál erősebb lesz a hajtásfejlődés, ami a termőrészek fejlődésének rovására megy. Erős visszametszésről beszélünk, ha a vessző kétharmadát eltávolítjuk. Ebből következik, hogy fiatal, erős növekedésű fákat nem szabad erősen visszametszeni. Idős fák esetében azonban az erős visszametszés hasznos lehet, mert ezzel tudjuk serkenteni a hajtásnövekedést.

A gyengébb metszés a termőrészek képződését növeli ezért fiatal fákat közepesen erősen (vesszőt felére vágjuk vissza), vagy gyengén (a vessző 1/3-át vágjuk le) metsszünk a fa növekedési erejétől függően. Figyeljük meg hogyan reagált a fánk az erős, illetve gyenge visszametszésre és következő évben ennek megfelelően korrigálhatunk.

Általános érvényű szabály minden növény metszésekor, hogy az erősebb vesszőket hosszabbra, a gyengébbeket rövidebbre metsszük vissza.

A metszés gyakorlata:

A metszést tavasszal a mélynyugalmi állapot után a rügypattanás előtt végezzük lehetőleg fagymentes időben.
A metszést kezdjük mindig a beteg, sérült részek eltávolításával, valamint az erőteljesen felfelé növő vízhajtások eltávolításával. Ezután távolítsuk el a korona belseje felé növő és az egymást keresztező vesszőket, gallyakat.
A vesszőt mindig közvetlenül a rügy fölött vágjuk el. A vágás a rügy fölött induljon, és ellenkező irányba lejtsen. Lehetőleg mindig a koronából kifelé álló rügyre metsszünk, mert ebbe az irányba fog tovább nőni a vessző.
Több éves gallyakat, ágakat mindig elágazásra metsszünk vissza, ne hagyjunk csonkokat. Így próbáljuk meg a magasságot is korlátozni. Nagyobb ágakat mindig több részletben vágjunk le, hogy elkerüljük a lehasadást
A metszéshez éles eszközöket használjunk. A 2 cm átmérőnél nagyobb sebeket kezeljük sebkezelővel.
A metszés során a  vastag ágakban raktározott tápanyagok elvesznek. Ezeket pótoljuk trágyázással.

Ugrás a lap tetejére